Skip to content

Vizavi

Vizavi –

Umetniški kolektiv Vizavi (vis- à-vis) je intermedijska ter avdio-vizualna sekcija društva Teater na konfini. Kolektiv se v svojih projektih ukvarja s soočanjem nepomirljivih nasprotij in neskladij, ki izhajajo iz lokalnega okolja ter njihovega preseganja. Pri tem se ukvarja tako z velikimi temami, kot na primer večetničnost in povezovanje obeh Goric, kot z majhnimi zgodbami z roba, denimo z ranljivimi skupinami. Vizavi pretežno ustvarja v okviru avdio-vizualnih medijev, vendar v svojih projektih presega žanrske delitve in brezsramno posega po elementih teatralnega, vizualnega in glasbenega ustvarjanja in poustvarjanja. Pri tem raziskuje nove forme izražanja.

Serija napovednikov za predstavo Lepa Vida (SNG NG, PG Kranj, SSG Trst) predvajani ob predstavi Lepa Vida (I.Cankar).
Dioniz je eden od serije napovednikov za uprizoritev Cankarjeve Lepe Vide režiserja Miha Nemca. Kratki napovedniki na različne načine tematizirajo osrednjo temo predstave, namreč družbeno konstrukcijo hrepenenja. Lepa Vida: Dioniz tako obravnava begunsko krizo in v promocijski material vključuje posnetke iz begunskih taborišč na otoku Lezbos. 

-Zrasla si bom krila-
Nagrajeni kratki eksperimentalni film pleše po tanki meji, ki loči realno od imaginarnega. Skozi raziskovanje strukture notranjega monologa raziskuje občutek osamljenosti v družbi ter reflektira anksioznost. Film metodološko posega po sredstvih psihodrame, ki mu pomagajo odkrivati paradoksalna dejanja, ki pretresajo vsakdanjik in se udejanjajo kot nadrealna poezija sanjske vsakdanjosti. 

– Pojoče rastline –
Interaktivna poetična postavitev posvojenih rastlin (Zavetišče za zavržene rastline) na gledališkem odru SNG Nova Gorica v predstavi Avgust, H. Hesse.  Skozi tehnologijo lahko resnično slišimo in komuniciramo z rastlinami. Postavitev si je mogoče ogledati v avli SNG, rastline pa so predstavljene tudi v kratkih filmih Zgodbe iz zavetišča. Več…

-Čar hudega-
Projekt sestavljajo štirje spletni dogodki, ki bo bili v osnovi zasnovani intermedijsko. Premiero so zaradi spleta okoliščin ugledali na spletu, v letu 2022 pa se pripravlja intermedijska različica spletnega popotovanja na temo obup, zaupanje, upanje, vera po motivih D.Harmsa.

– DECAMERON –
#tales of love in the time of disease#

Serija spletnih videov na temo Decamerona. Serija tematizira vlogo zgodbarstva v času pandemije. Ustvarjalci (SLO, ANGL) skozi zgodbe Decamerona reflektirajo današnjo situacijo pandemije. Več o projektu …