Skip to content

Unikum

  – Unikum – 

  Unikum 22. 10 2022

  Doživljajska pot se tematsko dotika zgodb spomenikov, okoliških hribov, svetih hribov, ki jih vidimo na poti, mest Nova Gorica in Gorica, francoskega kralja Karla X in njegove žirafe, meje, tihotapstva, prepustnic, Bohinjske železnice,…Pomikamo se med sedanjostjo in preteklostjo, preizprašujemo tematiko meje in raziskujemo sobivanje dveh narodov na tem območju.

  Odstirajo se nam zgodbe krajev, ki jih srečamo po poti in razgledih na dele goriškega somestja, ki se nam ponujajo. Na poti srečamo glasbene, plesne točke, klovna in performerje, ki nam pletejo pot do slovensko-italijanske meje. Na meji si ogledamo Muzej Tihotapstva na slovenski strani in postavitev “Prepustinica” na italijanski strani. Potujemo preko zvočne postavitve “Sporočilo kapitana Ahaba iz kitovega trebuha” v predoru Kostanjevica II in na železniški postaji Nova Gorica z zadnjo zgodbo končamo pohod. Udeleženci poti se nato pogostijo v kmečkem turizmu, kjer jih spremlja še zaključni glasbeni dogodek.

  Prizorišča poti:

  Doživljajska pot poteka preko Panovca in Rafuta, samostana na Kostanjevici, do meje pri Muzeju Tihotapstva in preko meje do postavitve “Prepustnica” (In/Visible cities), skozi predor Kostanjevica II do železniške postaje Nova Gorica

  Ustvarjalci:

  projekt Unikum (AT), KD Teater na konfini (SLO), Kinokašča (SLO), Camillo Acosta Mendoza (COL) in gosti

  Nach einer Idee von UNIKUM, KINOkašča/CINEMattic & TEATER NA KONFINI Nova Gorica
  Inszenierung & Regie | Uprizoritev & režija | Messinscena & regia: Maja Poljanec Nemec & Miha Nemec (SI)
   
  Kuratorin | Kuratorka | Curatrice: Anja Medved (SI)