Skip to content

Mreža26

  Mreža 26 –

  Mreža 26 je solidarnostna in zagovorniška mreža profesionalnih nevladnih organizacij in samozaposlenih, ki delujejo na področju kulture in umetnosti v prostoru Goriške statistične regije in čezmejne zgodovinske Goriške province oz. na področju, ki ga pokriva Nova Gorica 2025 – Evropska prestolnica kulture.

  Številka 26 v imenu označuje »leto kasneje«, leto, ki bo nastopilo po 2025, ko bodo Nova Gorica in ostala partnerska mesta nosili naziv Evropske prestolnice kulture in se bodo v tej luči predstavljali Sloveniji, Evropi in svetu. Za nas naziv EPK ni cilj na sebi, temveč pomembno orodje za izboljšanje življenja, dela in povezanosti s svetom ter omogoča realizacijo potencialov prostora, ki v veliki meri presegajo teritorialni in nacionalni kontekst in se vpisujejo v zgodovinsko izkušnjo Evrope. Da bi to dosegli pa potrebujemo razvit, močan, izobražen, gibek, mednarodno povezan kulturni sektor, ki je zmožen kompleksne teme predati domačemu in mednarodnemu občinstvu, ki se je zmožen generacijsko obnavljati in ki s svojim delovanjem tvori inkluziven prostor, ki ceni kvaliteto, ki razume svojo dediščino, je zmožen se soočati s sedanjostjo in soustvarjati prihodnost. To ni mogoče brez optimalnega razvoja nevladnega sektorja in samostojnih kulturnih ustvarjalcev.

  Naloge Mreže 26

  Prvotni cilj Mreže 26 je omogočanje kvalitetnega delovanja, optimalnega razvoja in primerna vključitev nevladnega sektorja in samozaposlenih v kulturi v strukture javnega odločanja, saj to predstavlja krepitev dejavnosti javnega interesa in obče kvalitete bivanja v celotnem območju. Zato so naloge Mreže 26 naslednje:

  • redno zagovorništvo interesov neodvisnega kulturnega sektorja napram občinam in državi in drugim javnim institucijam,
  • skrb za vključitev sektorja v vse procese odločanja in načrtovanja, ki se tičejo kulture, ter skrb za redna predstavništva v javnih organih in javnih institucijah,
  • mreženje nevladnikov in samozaposlenih v čezmejni in državni ravni,
  • izobraževanje,
  • solidarnostna pomoč, pravna pomoč ter pomoč pri razreševanju medsebojnih sporov,
  • pomoč mladim izobraženim kulturnikom in umetnikom na začetku svoje kariere,