Mednarodni festival GOtropolis  je festival uprizoritvenih umetnosti, ki pa je predvsem povezovalen – vključuje raznolike umetniške prakse, ki na novo zaživijo skozi vplive sodelujočega okolja.
GOtropolis je platforma za povezovanje obmejnega območja, lokalnih ustvarjalcev ter grajenje skupnega občinstva multikulturnega območja. Želi zrasti iz pristnega stika z občinstvom, zato začenja svojo pot izven institucij – kot ulični festival, ki vključuje produkcije raznih umetniških področij in se želi preko svojega razvoja skupaj s svojim občinstvom vrniti v institucije kot festival malih odrov. Prizorišča festivala zaobjemajo obe Gorici in Šempeter, bodoče kulturno povezano goriško somestje. 


Festival je  razdeljen je v dve osnovni komponenti: “Karavana” in “Točka združitve”, njegov nadaljnji razvoj pa predpostavlja povezave z kulturnimi institucijami obeh obmejnih mest in s tem tudi dodatna razpršena prizorišča po mestih.
Karavana” je pot okrog obeh Goric in Šempetra. V svojem trodnevnem popotovanju, ki je prepleteno z dogodki, sklene krog okrog obmejnega Somestja. Svojo pot vsak dan začne v drugem izhodišču: V Gorizii (IT), v Novi Gorici (SLO), v Šempetru (SLO).
Točka združitve”, kjer obenem s Karavano potekajo uprizoritve, je točka na meji obeh mest (Trg Evrope). Točka združitve promovira Karavano in nudi večerni in podporni program.